Guide for ferske bakere

Takk for entusiasme under surdeigskurset. Her kommer litt kjapp info fra brødbakerkurset i helga, og spesielt til dere som sitter med en surdeigklump i fanget og ikke vet hva dere skal gjøre:

Bak brød med surdeigsklumpen i kveld… natt eller:

Pisk litt luft inn i surdeigsklumpen du fikk i dag, og de neste to dagene, og ha den i 27 graders romtemp i den perioden. Så på onsdagen, la oss si at du skal bake av 1 kg mel (som er til ca 2 brød tror jeg), da skal du ta 20 gram av starteren (2%), og så sette resten av starteren inn i kjøleskapet til neste gang du skal bake.

De 20 grammene med starter blander du med 300 gram av den kiloen mel du skal bruke, og 3 dl vann. Sørg for å bland den godt og få inn mye luft denne gangen også. Denne blandingen lar du stå i 16-18 timer, også ved 27 grader. Nå lages det en aktiv og fin surdeig.

Så, på torsdagen, blander du hele surdeigen med de restrerende 700 g mel (her kan du velge hvilken melblanding som helst, men mest spelt og minst av tunge melsorter som rug, bygg og andre gamle kornsorter, tror jeg. Men økologisk selvfølgelig!). I tillegg skal du ha vann og salt i: jeg tror det var ca 3-4 dl vann, og helt sikker på at det var 20 g salt. Men du kan jo kjenne litt på konsistensen, en sånn fast men litt klissete deig. Vanntemp skulle selvfølgelig være… 27 grader! La deigen stå i ca 1 t til heving. Bak ut brødene , men ikke kna så mye, og la dem etterheve i ca en halv time til. Nå kan det være litt varmere i heverommet, over 27 grader. Stek brødene ved 250 grader de første 10 min, så videre i 45 min ved ca 200 grader. Lykke til!

Legger ut litt flere detaljer og bilder på ytter.no på tirsdag. Følg med og lykke til!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *