Nytt verdensbilde

Entrée #1
Ragnhild Johansen
Erasing Knot Paintings

13. nov-10. des

0911en01

Logo av Christian Brandt i samarbeid med Entrée

0911en02

Randi Grov Berger (til venstre), Ragnhild Johansen og Cato Løland


På kontoret innenfor gallerirommet, dagen etter åpningen av Entrée #1, kommer det frem en teori som de ferske galleristene Randi Grov Berger og Cato Løland har blitt gjort oppmerksomme på: Det har i løpet av det siste halve året oppstått en ny akse på tvers av den godt opptråkkede løypa mellom Kunsthallen og Verftet – linjen mellom Dokken og Bergen Kjøtt. Det skal ikke så mye tankevirksomhet til for å plassere visningsrommet Entrée i krysningspunktet. Se så, nå har vi stadfestet dét. Ingen vei tilbake.

0911en12

Fra undertegnedes notatbok

–Entrée kan bety både inngang, adgang og hovedrett. Det er da et statement?

Randi: Det er jo som du sier, det at det har flere betydninger og er ganske åpent men likevel poengtert. Vi ser også på det som starten på noe, vi vil gi unge, nyetablerte kunstnere en mulighet til å stille ut i et profesjonelt visningsrom.

Cato: Vi satt på Kaffemisjonen og diskuterte navn. Da vi fikk idéen om Entrée var det vel egentlig avgjort at det måtte bli det. Det er et veldig fint ord visuelt sett også. Vi var veldig klare på hvordan vi ville ha det, med en ring rundt av streker som peker utover. Så fikk vi med oss designeren Christian Brandt som også lager plakatene for oss.

Randi: Det var forresten akkurat en amerikansk dame på resturanten hvor jeg jobber som sa I think I´m just gonna have an entree. Da tenkte jeg at ..jaa!

0911en03

Ragnhild Johansen, EUR-pallets (lying)

0911en04

Ragnhild Johansen, Circles # 1-2

–Jeg har savnet et slikt kunstnerdrevet visningsrom siden jeg kom til Bergen for første gang i 2005. Hvorfor ble det dere og hvorfor skjedde det akkurat nå?

Randi: Jeg ble ferdig med masterstudiet på Konstfack i Stockholm i vår og flyttet tilbake til Bergen. Cato var akkurat ferdig med masteren på Kunsthøgskolen i Bergen. Det passet godt å gjøre noe sammen.

Cato: Begge to hadde tenkt på å starte visningsrom helt uavhengig av hverandre. Og så fikk vi veldig kick da vi oppdaget disse lokalene. Det var det at det var ferdig oppusset også. Hadde det vært et oppussingsobjekt, så hadde det nok ikke skjedd nå.

Randi: Nå er det også veldig mange nyetablerte kunstnere som blir i Bergen.

Cato: Det var et behov for noe sånt nå.

–Gir dere utstillingsplass til alle vennene deres?

Randi: Jeg kjenner faktisk ingen av dem som skal stille ut her fremover noe særlig.

Cato: Men Bergen er jo liten, da. Alle vet hvem alle er uansett.

Randi: Vi begynte med å sette oss ned og lage en oversikt over ting vi hadde sett som vi syntes var veldig bra. Vi ville veldig gjerne ha en utstilling med Ragnhild, så det passet perfekt å få henne som den første. Etter hvert vil vi ha flere kunstnere som ikke nødventigvis er tilknyttet Bergen også. Det blir utstillere fra Sverige, Danmark og Tyskland til våren.

0911en09

The usual suspects

0911en06

Ragnhild Johansen, Class A EUR-pallet (leaned against the wall)

0911en07

Ragnhild Johansen, Brush stroke

0911en08

Ragnhild Johansen, Erasing Knot Paintings # 1-4 (utsnitt)

–Hvem ville dere vise her hvis dere kunne plukke fra øverste hylle?

Cato: Åhh.. det er så sinnsykt mange. Hva med han der Olafur Eliasson?

Randi: Katharina Grosse!

–De hadde skitnet til det perlemorsgulvet deres.

Cato: Da ville vi jo hatt en sånn maskin som kjørte rundt og vasket for oss.


Neste post på programmet for Entrée blir videovisninger i samarbeid med Flaggfabrikken i desember. Følg med på http://entree-visningsrom.blogspot.com

Mer om Ragnhild Johansens arbeider på http://www.ragnhildjohansen.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *