Hva man kan gjøre i et fengsel

Man kan se utstillingen Eight Lives Left av den Berlin-baserte illustratøren Andreas Töpfer.

I forbindelse med helgas litteraturfestival Audiatur Waste Land har Vagant sin faste illustratør tatt turen til Bergen og gamle Bergen Kretsfengsel. Et ganske spesielt bygg å skulle gjøre noe som helst i, der det står godt plassert mellom rådhuset og det nye Gulating lagmannsrett.

De forhenværende cellene i andre etasje er alle blitt brukt som visningsrom i sammenheng med Eight Lives Left, og rommer en rekke forskjellige uttrykk som collage, diagrammer, lag på lag illustrasjoner og figurativ tegning. De fleste, med unntak av noen større plansjer og skissebøker, deler formatet A4 og består av et omfattende utvalg materiale fra 1996 fram til idag.

Den varierende partikulære estetikken i fengselscellene ser ut til å diktere hvilken serie tegninger som vises i hvert enkelt rom, og det visuelle språket som oppstår samstemmer i ganske slående grad. Metodikken til Töpfer ser ut til å være en fastholdelse på nettopp å tegne– mange tegninger hver eneste dag, noe som er avhengig av tid, og disiplin, og nærvær. Bergen Kretsfengsel er et krevende bygg å vise kunst i, men Andreas Töpfer sine arbeider passer på måte kanskje litt for perfekt inn. Her er en stor mengde med “leselige tegninger”, blant annet med ulike litterære og vitenskapelige tekster som utgangspunkt.

Andreas Töpfer har også siden 2003 drevet det uavhengige forlaget KOOKbooks sammen med Daniela Seel, og man kan få kjøpt diverse utgivelser og plakater på Bergen Kretsfengsel- utstillingen er åpen kl 12-18 fram til søndag 22.04.

I utstillingslokalet blir man møtt av redaktøren i Vagant, sittende, lesende, i selskap med en kjempevifte, i dette vennlige fengselet.

One thought on “Hva man kan gjøre i et fengsel”

  1. mange takk, julie, for disse artikkel. gi bildene den merkelige symbiosen mellom tegninger og tømme igjen meget bra. beste hilsener, andreas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *