KNIPSU -et nytt kunstnerdrevet initiativ i det Bergenske kunstliv

Kunstnerduoen H&M (Hilde Jørgensen og Maya Økland) har startet KNIPSU, et galleri for kunstnere drevet av kunstnere, midt i Bergen sentrum. 300 kvadratmeter fordeles på visningsrom, video-prosjekt-rom, bibliotek (snart), atelierplasser og kontor. Deres viktigste motivasjon er lystprinsippet; den dagen driften av KNIPSU føles som en plikt, legger de ned. Med KNIPSU vil H&M skape et rom for kunst som appellerer til mer enn bare intellektet. Død og galskap er også viktig, sier de, og ler. Men det er ingen tvil om at de mener alvor. KNIPSU åpnet for 3 måneder siden, den 27. august 2010, og allerede har de rukket å arrangere 3 utstillinger og en workshop. Prosjektene spenner vidt: Finsk samtidskunst, en utstilling med utgangspunkt i en workshop på Grønland, kurs i gamle fototeknikker i Lodz i Polen, samt visning av kunstnere fra Danmark, Tyskland, USA, og Norge.


Initiativtakerne til KNIPSU; Hilde Jørgensen t.v., Maya Økland t.h. Foto: Vilde Andrea Brun.

Her svarer de på spørsmål fra Ytter v/Vilde Andrea Brun:

Hvordan oppstod ideen om å starte et eget galleri? Og hva er KNIPSU?

KNIPSU er innfall av kronisk stormannsgalskap OG at vi hadde så mye på hjertet. Siden 2008 har vi arrangert Flaggfabrikken Presenterer på Landmark og som en mobil arena for en kveld. Det fins så mye man har lyst å vise at det føltes litt lite med bare et one-night stand i ny og ne. Vi ønsket oss et mer varig forhold og hadde i lengre tid siklet over lokalene til det gamle Bunnpris. Vi søkte om å få lage gruppeutstillinger i forbindelse med programmet Nordic Art Express og fikk finansiering fra Kulturkontakt Nord, Bergen Kommune og Norsk Kulturråd. Da satset vi stort og sikret oss lokalet, selv om vi visste at det lå blodslit i vente og at vi må dekke deler av utgiftene med alternativ virksomhet.

Hva med driften femover, kan dere tenke dere å trekke inn flere personer i prosjektet?

Ja, ikke nødvendigvis i våre egne kuraterte prosjekter men absolutt ønsker vi at driften av KNIPSU som visningsrom kan deles av fler, både praktisk og innholdsmessig. Framover vil KNIPSU også bli mer utadrettet og blant annet delta på alternative kunstmesser i Stockholm og Bryssel. Det sier seg selv at det er for mye arbeid for to personer. Allerede er Kristin Tårnesvik innlemmet i KNIPSU og vi tar gjerne imot henvendelser fra andre. Men kjemien må stemme.

Jeg hører rykter om at dere har ledige altelierplasser?

Det har vi og de vil tilfalle våre fremtidige samarbeidspartnere. Dvs at atelierplassene på KNIPSU er ledig for kunstnere som også har tid, lyst og anledning til å involvere seg i galleridrift.

Fra utstillingen Blackout med finsk samtidskunst i oktober. Foto:KNIPSU.

-Hvorfor er det viktig at kunstnere har egne gallerier?

Kunstnere jobber på kunstnernes side. Et av våre prinsipper er å kunne tilby for eks. vederlag, reise, opphold og noe prosjektmidler, det til tross for at våre budsjett neppe er de høyeste i byen. Vi tror mye handler om viljen til prioritering, samt at vi som utøvende kunstnere vet hvor mye gratisarbeid som er skjult i kunstens rekker.

– Hvilken rolle ønsker dere å ha i en større sammenheng; både regionalt, nasjonalt og internasjonalt?

Vi ønsker å bidra med et variert program. Og produsere uventede utstillinger, vi følger ikke en bestemt agenda. Men det er viktig for oss å opparbeide et varig forhold til de vi samarbeider med.  Dette skjer jo også gjennom de mobile eventene til KNIPSU, for eksempel når vi reiser ut og viser en screening med nordisk videokunst i de Baltiske land, eller arrangerer en helaften på Kulturhuset Sermermiut i Ilulissat, Grønland.

– Hvordan finner dere kunstnerne dere velger å stille ut i KNIPSU?

Vi har jobbet forskjellig fra prosjekt til prosjekt. Som kunstnere er det jo naturlig å følge med på det man digger. Og det startet med at vi visste om noen kunstnere vi ville vise i Bergen. Siden da har vi vært på omfattende atelierbesøk i bl.a Helsinki og Reykjavik. Vi er åpne for gode forslag, men har også benyttet oss av metoder som støvsuging av  internett og open calls. I Finland har de en god ordning med tilgjengelige kunstnerportofolier som fungerer som et godt grunnlag for videre atelierbesøk ved interesse.

-Hva slags rolle ønsker dere å ha; er dere billedkunstnere eller kuratorer?

Billedkunstnere med kuratoriske ideer.

– Hva tenker dere om definisjonsmakten innen kunstfeltet, og deres rolle i dette? (Hva som er interessant kunst i dag?)

Jo større institusjon desto sterkere definisjonsmakt, men størrelse sier jo ikke nødvendigvis noe om innhold. Derfor er det også viktig å skape sin egen arena.

Fra utstillingen Blackout med finsk samtidskunst i oktober. Foto:KNIPSU.

Friday/Saturday/Sunday

The New No

Patrick Coyle

Anne Marthe Dyvi / DIY Survival Suit made out of Financial Times


Karen Skog Orkester

Invisible Bees



The dinner


Miss B’s Hair Salon: Cut and Conversation




Vilde Salhus Røed, Will! And the Law of Attraction

Alexis Dirks

Oliver MacDonald, White Tube Gallery



Vilde Andrea Brun, Rekviem

Julie Lillelien Porter


Anngjerd Rustand, One of the Dark Places of the Earth


Anne Marthe Dyvi

Bergen Biennale II: The Next Generation

The Woodmill, London
19/20/21 November 2010



The London-based collective Gandt
joins together with Bergen-based collective Ytter to produce The Bergen Biennale II: The Next Generation. On the 19th, 20th and 21st of November 2010, London sees the advent of a three-fold event beginning at The Woodmill – London’s unique venue for genre-breaking art – with a launch and readings from Issue 12, ‘The New No,’ by Gandt, also featuring, Me & My Friends (Zurich/London), Alphabet Prime (Stockholm), and an adjoining schedule of readings in collaboration with P.A.S.T. Projects (London). We will see artwork from emerging artists Ytter – Anngjerd Rustand, Vilde Andrea Brun, Anne Marthe Dyvi, Julie Lillelien Porter (Bergen), Oliver MacDonald (London), Linda Rogn (Bergen), Vilde Salhus Røed (Bergen), and Alexis Dirks (Glasgow), performances by Jenny Moore (London), Nicole Bachmann (London/Zurich), Patrick Coyle (London), Sophie Risner (London), and Anngjerd Rustand (Bergen), along with both a screening of American video artists curated by Jason Underhill and of the film ‘Total Recall 2’ by Karen Nikgol (Bergen). The Woodmill’s very own Dickens Club is a proud sponsor of the second Bergen Biennale, providing drink, and a critically engaged atmosphere for debates and dancing.

The second part of the much anticipated Bergen Biennale II will take place at The Woodmill, London’s newest and freshest artist-run gallery including sets by comedian Chris Boyd (London), The Invisible Bees (London), Karen Skog Orkestra and her own-made instruments (Bergen), an afternoon of haircuts with Miss B’s Hair Salon (London), as well as the much-anticipated premiere of the feature-length film, ‘The Road to Margaritaville,’ by Jason Underhill (Los Angeles). A communal, artist-made dinner for 40 and director’s talk by Jason Underhill must not be missed as a prelude to the screening.

Ytter and Gandt come together as a naturally evolved but pivotal crux in the visioning of The Bergen Biennale 2010, a one-night stand with two days of consequences. Come experience both an exciting international program, and the dynamic art scene of London – “the old town with a young mind.”
——————————–
19-21 November 2010
Opening 19:00, Friday, 19 November
The Woodmill
Neckinger Depot
London SE16 3QN
See www.woodmill.org for details of each event and to book a place for dinner.
——————————–
Friday 19th Nov:
Exhibition in the Hangar and the Gallery open from 7pm
Patrick Coyle 7 – 9pm
Chris Boyd 7 – 8.30pm
P.A.S.T Projects Reading: Gandt reads The New No 7.30pm
Invisible Bees 9 – 9.30pm
Karen Skog Orkestra 8.30 – 9pm
After party in the Dicken’s Club 9.30 – 12pm
——————————–
Saturday 20th Nov
P.A.S.T Projects Reading: Anngjerd Rustand 3 – 4pm
Jason Underhill’s Curated Film Screenings 4 – 5pm
Karen Nikgol’s ‘Total Recall 2’ 5 – 6pm
Dinner 6 – 8pm (see website to RSVP)
Premiere of ‘The Road To Margaritaville’ by Jason Underhill with comments from the director 8 – 9.30pm
——————————–
Sunday 21th Nov
Miss B’s Hair Salon 2 – 3pm
P.A.S.T Projects Reading: Sophie Risner, Simon Clark, Gandt 3 – 4pm
Jason Underhill’s Curated Film Screenings 4 – 5pm
Closing Party 5 – 7pm