Lille speil på veggen der

Galleri Bergslien 06.05.-13.06. 2010

Jeg har problemer med å skrive en rapport fra Vestlandsutstillingen avdeling Eidfjord. Det var noe forlatt og feil over den, noe som hadde med stedet, gallerilokalet og arbeidene som var satt sammen der å gjøre. Jeg håpet at dette endelig ville være stedet der en liten plass på Vestlandet huset en sær opplevelse av samtidskunst, og noen dager etter at jeg var på besøk tok ett av de enorme, gjennomreisende cruiseskipene som hadde stått til kai der fyr. Og kanskje denne merkeligheten er noe symptomatisk for Vestlandsutstillingen generelt iår, at sammenhengene den omgir seg med og i,  på en eller annen må måte korny. Hvordan skal disse regionale utstillingene klare å fungere? Det hele blir enda mer tydelig når galleriet fungerer med åpningstider for cruiseskip anløp…

Dyrenes Herre/ Ruler of Beasts av Tom S. Kosmo

Og felles for de tre utstillerne på Galeri Bergslien var en gjennomgående bruk av dyr i verkene. Tom S. Kosmo skilte seg til en viss grad ut med sine forseggjorte og innrammede trykk. En omrokkering av hierarkiet mellom mennesker og dyr preger tematikken i arbeidene hans. Symbolikken som han bruker skaper en form for imaginær narrativitet som jeg mener kan være en styrke hos han. I tillegg til å være en dyktig grafiker, bruker han rammen som et bærende element sammen med trykkene. Overdådig “utskjærte” og tunge i uttrykket, blir det mye detaljer å få med seg.

Verdensborger 2009 av Britt Sorte

En geitekilling betrakter seg selv i et gullforgylt speil.

Hero av Magnhild Opdøl

Også Magnhild Opdøl tar i bruk et utstoppet dyr, nærmere bestemt en hvit mus. Den rir på en steilende hest av bronse eller messing. Den heter “Hero”. Sett det sammen med de andre verkene hun stiller ut i lokalet, begynner jeg å gjette meg til hva for slags mening dette skal gi… på endeveggen i galleriet, har hun laget et stort, tegneserie-aktig veggmaleri med en skikkelse som minner om Disney sin representasjon av Snøhvit, som holder noe som kan likne en sol i hendene. Stilliserte fly herjer omkring på himmelen. To dyreaktige figurer slåss, alt i denne tegneserie-aktige stilen. En kobling mellom artikulasjoner av krig og fred, liv og død, uten at det går særlig dypere.

Oversiktsbilde

Tekst :Julie Lillelien Porter

Foto: Vilde Andrea Brun og Julie Lillelien Porter

Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


one × = 7